kantoorruimt te huur in Antwerpen

Angst en Piekerstoornis

Hoe stoppen met piekeren?

Hoe kom ik van negatieve gedachten af?

 

 

Getuigenis Mandy: “Als ik met mijn man ga eten moet ik altijd de kaart van de andere tafel nemen. Ik zit tientallen minuten na te denken wat ik zou eten. Als ik nu eens pasta neem altijd lekker, maar dan moet ik weer naar het toilet. Stel dat die dan weer niet proper zijn. En dan ziek word en die belangrijke meeting mis. Dan zou mijn baas mij kunnen ontslaan en wat met onze hypotheek dan? Vindt mijn man mij wel goed genoeg als ik heel de dag thuis zit? Vindt hij mij trouwens een goede moeder? En zo blijven die gedachten dan maar gaan, ook als ik snachts wil slapen. Dan blijf ik piekeren over het werk. Het is om zot van te worden.”

 

Merkt u wel eens dat dezelfde gedachten bijna 100 keer terug naar boven komen. U zorgen maken over meerdere zaken, komt u bekend voor. Als je alles onder controle wilt hebben en dit gaat niet, zit het u enorm dwars. Dit kan u ook hebben als u niet alles tot in de puntjes correct kunt krijgen. U voelt u hierdoor onzeker, hebt veel stress of twijfelt.

Maar wat is nu het verschil met een denker en piekeraar? Een denker gaat nog op zoek naar een oplossing en denkt hier over na. Een piekeraar blijft meer over zijn gedachten nadenken zonder een oplossing te bedenken.

Gevolgen van piekeren

Deze kunnen lichamelijke ongemakken veroorzaken maar ook onze hersenen ondervinden hierbij problemen. Bij langdurig piekeren, kunnen de lichamelijke lasten bestaan uit hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en uw eetlust die verminder is. Angst en piekeren of stress en piekeren komen vaak samen voor. Slecht slapen is dan het gevolg. De gevolgen blijven niet enkel lichamelijk van aard. U kan ook last krijgen van concentratieproblemen, schuldgevoelens, angst en niet meer iets relativeren als iemand u iets zegt.

Nooit meer piekeren

Stoppen met negatief te denken kan je aanleren. Je bent zelf de baas over je emoties en gedachten. Als je dat niet beseft geef je precies de controle over je leven door aan iemand anders. Tijdens therapie leer je om te gaan met je piekerstoornis en hoe je al deze negatieve gedachten ombuigt naar het positieve. Je krijgt technieken om bij wijze van spreken het kanaal te veranderen naar een goede film in plaats van constant naar dezelfde slechte scene te kijken.

 

Tips tegen piekeren en negatief denken

  • Weet dat u piekert. Dit is het allereerste en belangrijkste om aan deze gedachten te werken. Als je de piekergedachten herkent, kan u er mee aan de slag.
  • Als u weet waarover u piekert, moet u weten of u hieraan iets kan veranderen. Sommige aspecten in het leven heb je zelf niet in de hand. Accepteer deze situatie en probeer hiermee om te gaan. 
  • Durf de stap te zetten naar proffesionele hulp
  • De gedachten zijn allemaal zoveel en u weet soms niet meer of u daar al eerder aan gedacht hebt. Schrijf alles op. Soms helpt het om uw gedachten neer te schrijven en hierover na te denken. “Is het wel nuttig dat ik hieraan denk?”, “Kan ik dit ook positief opvatten?”.
  • Gaan piekeren over zaken die in het verleden zijn gebeurt, heeft geen nut. Dit is ook zo over zaken in de toekomst. Probeer u te concentreren op wat er hier en nu speelt in uw leven.

Tips voor de partner van een piekeraar

  • Ga niet direct voor een oplossing, maar toon begrip voor de piekeraar. Ze moeten zelf een weg vinden in het omgaan van hun zorgen.
  • U hebt misschien een paar verantwoordelijkheden overgenomen van de piekeraar? Probeer wat meer verantwoordelijk van je af te staan aan de piekeraar. Deze moet zelf proberen om alles op te volgen en een balans te vinden in het leven.
  • Dwing de piekeraar niet om de gedachten los te laten. Dat is niet hoe het werkt
  • Verwijt de piekeraar niet als alles niet gaat zoals u dat wilt. Voor de piekeraar is deze situatie ook niet fijn.
  • Het proces van het piekeren tegen te gaan kan zeer frustrerend zijn voor u. Probeer tijd te maken voor uzelf en zoek professionele hulp indien u er behoefte aan heeft.

Betere gezondheidszorg is onze missie

24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS

03/401 06 02

info@pyzo.be

Bredabaan 960, Merksem 2170