heb ik borderline

borderline persoonlijkheid

Heb ik borderline ?

Schematherapie bij borderline?

 

Een leven waar alles gemakkelijk gaat, is eerder een uitzondering dan een regel. Iedereen heeft wel eens een tegenslag. Bij sommige mensen zijn veranderingen, mislukkingen en heftige conflicten eerder een regel dan uitzondering.

Ze beginnen impulsief en enthousiast aan een nieuwe opleiding of hebben plots de grote liefde ontdekt. Daarna veranderd alles snel. De opleiding ben je gestopt en de liefde was blijkbaar niets voor je. Je loopt precies altijd weer opnieuw vast in je leven.

Getuigenis Sandra: ‘Niet iedereen weet hoe je het beste om kunt gaan met iemand die kampt met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Je emoties luisteren niet naar je, integendeel ze komen heel sterk en nemen je zomaar volledig over. Ook snappen ze niet goed waarom ik de ander ineens helemaal geweldig kan vinden maar na een vervelende opmerking diegene volledig afschrijf.’ – Sandra

Mensen met borderline vragen veel van de omgeving. Op de ene moment wilt deze persoon contact, het volgende moment niet. De relatie zal constant onder druk staan. Emotionele uitbarstingen en impulsief gedrag komen vaak voor. Daarom is het intensief en moeilijk om een relatie aan te gaan met iemand die deze stoornis heeft.

Een groot kenmerk bij mensen met borderline is een wankel zelfbeeld. Hierdoor worden ze voortdurend heen en weer geslingerd door hun emoties. De angst om in de steek te worden gelaten is vrij groot. De relaties die de persoon heeft, zijn zo instabiel. Dit kan gaan van “Ik voel me het allerbeste bij mijn vrouw/man.” tot “Mijn partner is niets waard.”. Zo kan men ook het gevoel hebben van leeg te zijn.  Je voelt je daarom soms helemaal alleen en onbegrepen. Daarnaast kunnen zij ook heel woedend worden en soms de moeite hebben met zich te beheersen. De gedachten aan zelfmoord zijn bij deze stoornis aanwezig. Het zichzelf pijnigen (krassen bijvoorbeeld) kan hierbij ook toebehoren. het leven is intens maar chaotisch. Daarnaast is impulsiviteit niets raar. Je doet op dat moment wat goed voelt zoals veel geld uitgeven, seks hebben, vreetbuien, drinken, enzovoort. Dit kan er voor zorgen dat het jouw als persoon kan schaden. Er is meer een zwart wit denken. 

schemagerichte therapie helpt bij borderline. Je leert mentaliseren en de intenties van andere beter inschatten. Trauma op jonge leeftijd speelt een grote rol bij borderline. Veel romans over borderline behandelen daarom mee het onderwerp trauma. 

 

Tips bij borderline:

– Weet dat de emoties die je voelt tijdelijk zijn
– Schemagerichte therapie
– Zelfhulpboeken over borderline
– Medicatie na een onderzoek
– durven toegeven dat je emoties ontregeld geraken
– Je omgeving laten weten dat je borderline hebt
– Borderline kan je leren controleren via emotieregulatie
– verwerken van trauma’s of vroegkinderlijke schade (indien aanwezig)

 

Betere gezondheidszorg is onze missie

24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS

03/401 06 02

info@pyzo.be

Bredabaan 960, Merksem 2170