ben ik bipolair? PYZO

Bipolaire stoornis / manisch depressief

Ben ik Bipolair? Ben ik manisch depressief?

 

Een bipolaire stoornis is een stemmingsstoornis die zich uit in enerzijds euforische en anderzijds depressieve episodes. Het ene moment ben je on top of the world, het andere overweeg je serieus om jezelf onder een trein te gooien. Tussen deze twee episodes kan je langere stabiele periodes hebben.

Getuigenis van Laura: “Ik stond op het perron en de trein kwam steeds dichterbij. De vraag was niet zozeer óf ik voor het gevaarte zou springen, maar wanneer ik dat zou doen. Want dat ik dood wilde, daar was ik absoluut van overtuigd. Of nee, dat is fout uitgedrukt. Ik wilde niet dood, ik wilde dat de waanzin in mijn hoofd zou ophouden. Wat die waanzin is, is moeilijk te omschrijven als je het nog nooit hebt meegemaakt.  En een uur geleden was ik nog vol met zelfvertrouwen nieuwe plannen aan het maken. Zo snel kunnen mijn gevoelens het overnemen. Wat gebeurt er met mij?”

Heb je een langere tijd last van abnormaal en verhoogde prikkelbare stemming en activiteit? Hierbij kan het zijn dat je minder behoefte hebt aan slaap. U vindt uzelf soms superieur en hebt een gevoel van een grote eigenwaarde. Je wilt heel veel zeggen of praat meer dan gewoonlijk. De gedachten die u hebt voelen gejaagd aan. Of probeer je in je gedachten te vluchten of een persoonlijke beleving hierin te vinden? Bij de minste beweging, geluid, enzovoort bent u onmiddellijk afgeleid. Ga je nutteloze zaken doen zonder enige doel. Tegenovergesteld, meer gerichte activiteiten doen met een doel. U bent heel veel bezig met zaken die u langere termijn kunnen schaden. Voorbeelden hiervan zijn koopzucht, onbezonnen seks, investeringen die niet doordacht zijn, enzovoort.

 

Tussen de 2 à 6 % van de bevolking heeft een bipolaire stoornis. Bij de diagnose hiervan kan je terug beginnen met een nieuw leven. Zo kan er een bepaald ritme en stabiliteit weerkeren in uw leven. Hierbij helpen wij u graag verder. U kan bij ons terecht voor diagnose, begeleiding en ondersteuning van de omgeving

Tips & tricks persoon met bipolaire stoornis:

 • Het bijhouden van een stemmingslogboek. U houdt hierin bij wat uw stemming is en waaraan u denkt. Zo raakt u vertrouwt met eventuele signalen voor uw gemoedstoestand.
 • Ontwikkel een dagelijkse routine. Zo is er geen al te grote afwijking tussen stemmingswisselingen.
 • Gezonde voeding.
 • Beperk stress tot het minimum. Mensen met een bipolaire stoornis zijn gevoelig aan stress.
 • Vermijd alcohol en drugs.
 • Zoek mensen op die ook deze aandoening hebben. Zo voelt u zicht niet alleen en kan u ervaringen uitdelen.
 • Praat met uw familie en vrienden. Isolatie en eenzaamheid dragen net bij aan depressieve gevoelens.
 • Zoek professionele hulp.

Tips & tricks omgeving:

 • Probeer uitspraken en gedragingen niet persoonlijk op te nemen. Stemmingswisselingen en het gedrag die hier toebehoren, komen voort uit de stoornis.
 • Stel uw grenzen op en geef deze duidelijk weer.
 • Probeer een balans te vinden tussen afstand en nabijheid. Dit kan u doen door te vragen waar u eventueel al dan niet kan helpen.
 • Doe nog uw eigen ding en ontspan u. Overbelasting is geen optie.
 • Zoek ondersteuning in uw omgeving. U staat er nooit alleen voor. Probeer uw hart te luchten bij familie, vrienden of professionele ondersteuning.

Betere gezondheidszorg is onze missie

24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS

03/401 06 02

info@pyzo.be

Bredabaan 960, Merksem 2170