autisme

Help mijn kind/partner heeft autisme

Dit is autisme!

Autisme bij kinderen, volwassen en relaties

 

Getuigenis Karen: “In de jonge jaren wist ik al dat mijn zoon anders was. Hij ging altijd naar één speelgoed. Als we op vakantie gingen, was hij ontroostbaar. In de kleuterklas bleef hij vrij stil en maakte amper contact met andere kindjes. Het enige wat hem kon interesseren was zijn tractor in de zandbak. Hij maakt na een tijd toch vriendjes, maar snapte niet waarom zij soms boos werden. Later hoorde ik Uw kind heeft autisme.”

Autisme kent vele gradaties. Gaande van een persoon met een verstadelijke beperking die amper voor zichzelf kan zorgen tot iemand met een hoog IQ, waarbij het IQ compenseert en de persoon een quaisi normaal leven kan leiden. 

Autisme en Relaties

Een relatie met iemand met autisme komt vaak voor bij de vragen die we krijgen. Iemand met autisme als partner heeft zowel voordelen als nadelen. Ze bedriegen minder snel en kunnen lang volhouden als er iets misgaat in de relatie omdat ze hun realtionele routines niet willen opgeven. Langs de andere kant kunnen ze moeilijk hun emoties uiten, verkeerd gedrag tonen en snel uit hun balans geraken als er plannen wijzigen.

Ook het krijgen van kinderen en een goede vader of moeder willen zijn is een belangerijke stap voor mensen met autisme

Symptomen van autisme

De symptomen van autisme zijn opgedeeld in 2 aspecten de sociale interacties en bepaalde gedragingen, interesses of activiteiten die beperkt of herhalend zijn.

  • Moeilijkheden in Sociale interacties zijn verwachten we ook iets (= sociaal-emotionele wederzijdsheid). Bijvoorbeeld u bent met elkaar aan het praten. Als u iets zegt verlangt u dat de ander luistert. Andersom is deze verwachting ook. Daarnaast hebben we ook dat als u iets grappig zegt dat de ander begint te lachen.
    • Daarbij komt ook de moeite met de non-verbale communicatie. Dit gaat voornamelijk dat als ik iets zeg en ik begin verdrietig te kijken, dan weet u dat het niet fijn is voor me. Als ik iets vertel en ik kijk blij, dan weet u dat het iets is waar ik blij om ben. Deze mogelijkheid is minder bij uw kind aanwezig.
    • het onderhouden van de relaties is moeilijk als je de dingen niet goed aanvoelt of niet goed weet hoe je moet reageren op bepaalde dingen. Hierdoor is er een tekort aan het onderhouden en begrijpen van relaties met mensen.
  • Daarnaast zijn er ook beperkte interesses, activiteiten of het gedrag dat eenzelfde patroon aanhaalt. Hierbij zijn er meerdere zaken die wat minder gaan. 
    • Ze willen niets weten van veranderingen en willen hun aan hun routine houden. De reactie op zo’n verandering kan heel hevig zijn met geroep en zelfs agressie.

Mensen met autisme weten ook niet dat hun perceptie anders is als die van ons. Als er iets mis is in een bepaalde situatie, gaan ze dat niet altijd melden. Dat komt omdat ze denken dat wat zij ervaren, hetzelfde is voor ons.

Het klassieke autisme valt snel op bij kinderen of in de klas. Kinderen kunnen dan verder geholpen worden door een juiste school te kiezen.

Asperger is een vorm van lichte autisme dat vaak voorkomt bij mannen met een hoog IQ en vaak valt het op tijdens relaties of bij de partner. Mensen met autisme geraken ook snel overprikkeld en klagen van een vol hoofd.

Behandeling van autisme

Er bestaan verschillende soorten therapie bij mensen met autisme. Eerst wordt er gekeken naar waar de uitval zich bevindt. Zijn dat de relationele patronenn , is het de structuur, is het de overbelasting? 

Wij helpen u graag in het diagnosticeren en behandelen van autisme. U bent niet de eerste met deze problematiek die wij zien. Ongeveer 1% van onze bevolking heeft autisme. Dit komt neer op ongeveer 40.000 tot 60.000 mensen in Vlaanderen met autisme.

Betere gezondheidszorg is onze missie

24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS

03/401 06 02

info@pyzo.be

Bredabaan 960, Merksem 2170