angst paniekaanval

angst / Paniekaanval

Hoe kan ik angst overwinnen?

Wat kan je doen tegen een paniekaanval ?

 

Als u een angst- en piekerstoornis heeft, bent u onnodig bang. Daarom wordt dit ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Je kan in je hoofd een hoop scenario’s inbeelden tot ze je helemaal overnemen en je blokkeren. Wat als ik een accident meemaak? Wat als mijn kind iets overkomt? Wat als mijn partner mij verlaat? Wat als mijn baas ontevreden is? Vaak gebeurt dit ook onbewust en u merkt opeens dat u weer stilstaat en aan het piekeren bent 

 

Dit heeft ook een invloed op uw dagelijks leven: snel vermoeid geraken, geen rust kunnen vinden, concentreren verloopt moeizaam, prikkelbaarheid, spieren die gespannen staan, slaapstoornissen. Deze maken het moeilijk om je dagdagelijkse activiteiten uit te voeren.

Getuigenis Ingeborg: ‘Ik kon niet meer functioneren. Ik heb in mijn ergste periode, in 2003, twee weken achtereen bijna niets gegeten. Hele dagen zat ik binnen uit angst voor besmetting. Ik was niet in staat om te werken. Mijn collega’s heb ik nooit verteld wat de werkelijke aanleiding was.’

Zo’n 10,1% van de bevolking heeft last van een angststoornis. U bent niet de eerste die deze gevoelens heeft. Voor een behandeling tegen angststoornis willen wij u graag bijstaan. Wij bekijken samen met u welke therapie het beste is voor u.

Omgaan met angst kan je leren en zelfs de beste angstremmers zijn niet altijd de beste oplossing omdat ze enkel je angst op dat moment wegnemen maar niet het probleem oplossen. 

Tijdens de behandeling leer je je angsten overwinnen, je leert je eigen gedachten uitdagen. Cognitieve gedragstherapie wordt ook vaak aangeraden bij angst en paniekaanvallen.

Het verschil tussen een angstaanval en een paniekaanval is dat angst in je hoofd begint en dan je lichaam overneemt, bij een paniekaanval begint het in je lichaam en neemt je denken over.

Wat doen bij een paniekaanval?

Bij een paniekaanval leer je best je lichaam ontladen op juiste tijdstippen en je hartslag controleren. Tijdens therapie krijg je hier verschillende technieken voor. 

 

Wat te doen bij een angstaanval?

Je leert je gedachten ordenen, structrureren en filteren. Je leert tijdens therapie dat niet elke gedachte dat je binnenschiet de waarheid is. Je filters zijn even uit balans waardoor je waarheid met “leugens” mengt. Cognitieve gedragstherapie is aangewezen als behandelvorm voor angststoornissen.

Indien u een plantaardig alternatief zoekt voor een angstremmer kunt u ook gebruik maken van Sint Janskruid, SAM-E, valeriaan of GABA

Het gebruik van alcohol en drugs wordt ten stelligste afgeraden tijdens angststoornissen en paniekaanvallen omdat het de angst enkel voedt.

 

U kunt altijd een afspraak inplannen bij ons voor gerichte therapie bij angst en paniekaanvallen

Betere gezondheidszorg is onze missie

24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS

03/401 06 02

info@pyzo.be

Bredabaan 960, Merksem 2170