heb ik ADHD

ADHD of Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Heb ik ADHD? 

 

ADHD is een veel voorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door enerzijds overmatige lichaamsbeweging (hyperactiviteit) en anderzijds onoplettendheid, impulsief gedrag.

ADHD is een ontwikkelingsstoornis van het zenuwstelsel die zich manifesteert in de kindertijd en zich vaak ontwikkelt op een volwassen leeftijd.

Ook de mate van ADHD verschilt van persoon tot persoon. De éné is totaal afgeleid en kan amper een kwartier stilzitten terwijl een ander gewoon wat minder slaap nodig heeft en meer pauzes neemt.

Als volwassene kunt u er mee leren omgaan maar u zal het wel merken aan bv slecht tijdbeheer, vergeetachtigheid en gemakkelijke afleiding bij het uitvoeren van administratieve taken.

WAT IS ADD?

Ook is er een vorm ADD genaamd waarbij de persoon last heeft van afgeleidheid en concentratiestoornissen, zonder de lichamelijke hyperactiviteit.  Deze valt minder snel op en vaak worden deze jongeren stil, lui, of dromerig genoemd. Dit geeft een enorme deuk in hun zelfvertrouwen omdat ze het gevoel krijgen dat het aan hun ligt. 

ADHD bij kinderen gaat vaak gepaard met meerdere psychiatrische stoornissen zoals stemmingswisselingen, angst en disruptieve gedragsstoornissen.

Onderzoek heeft aangetoond dat 25-35% van de kinderen met ADHD aan een angststoornis lijdt, zoals agorafobie, paniekstoornis, obsessieve-compulsieve stoornis of gegeneraliseerde angststoornis. Naar schatting twee derde van de ADHD-kinderen lijdt ook aan een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis

Ongeveer driekwart van de volwassen personen met ADHD heeft last van vermoeidheid. Zij hebben het gevoel dat alles wat ze doen hun meer moeite en energie kost. Dit kan nog eens verergeren doordat een groot deel van de patiënten last heeft van slaapproblemen. Ze gaan vaak laat naar bed, hebben veel moeite met inslapen, slapen beweeglijk en onrustig en zijn na een nacht slapen niet uitgerust. 

Als u een psychodiagnostisch onderzoek laat uitvoeren kunt u zien welke delen er uitgedaagd worden en welke er compenseren. Bv iemand kan auditief snel afgeleid zijn maar visueel heel goed onthouden, of zich concentreren in de nacht zonder prikkels en afgeleid worden in de dag.

Ook bestaat er vaak Hyperfocus bij mensen met adhd, ze hebben dan momenten waarbij ze extra geconcentreerd zijn en zich niet laten afleiden. Sommigen kunnen dat ervaren bij het spelen van een spel of kijken naar een film. 

Tips bij ADHD:

 • Structuur in de dag en tijd. 
 • Zetten van een alarm om aan iets te beginnen en te stoppen
 • Regelmaat
 • trainen om je aandacht op 1 punt te houden
 • Aanleren om eerst te stoppen, dan te denken en ten slotte te handelen
 • Ontladingsmomenten om energie te laten wegvloeien
 • Benoemen van gewenst gedrag
 • Taken waarbij verantwoording gedragen wordt en waarbij de energie gebruikt wordt.
 • Hulp bij het beginnen met een taak
 • Therapeutische begeleiding
 • Medicatie na een onderzoek

 

Betere gezondheidszorg is onze missie

24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS

03/401 06 02

info@pyzo.be

Bredabaan 960, Merksem 2170